Voluntariatul este implicarea la îndemâna oricui prin care putem dărui din timpul nostru unor semeni pentru care societatea nu are timp.

Christiana este liantul între voluntari, sponsori, persoane vulnerabile, donatori și autorități publice. Ea face ca rolul fiecăruia să se îmbine armonios într-o activitate sustenabilă, non-profit, ecumenică, apolitică, umanitară și care serveşte exclusiv şi nemijlocit scopurile de binefacere şi utilitate publică.

Christiana s-a ridicat pe umerii smeriților medici fără de arginți care și-au ajutat semenii în anii ‘90 - membrii fondatori. Munca lor onorantă a fost continuată de alți si alți voluntari, voluntariatul fiind cărămida din care este construită temelia Christianei.

Deși gratuit, voluntariatul este cea mai valoroasă muncă făcută în scopurile Christianei și ea dăinuie cel mai mult, fiind făcută exclusiv înspre binele celuilalt - esența creștinismului fiind celălalt la egalitate cu sinele.

Cum te poți implica?

Căutam voluntari pentru următoarele categorii activități:

  • activități făcute de la distanță, fără program și care implică doar o buna utilizare a calculatorului și a telefonului mobil - exemple de activități: 

  1. trimitere email-uri;

  2. introducere date în software de contabilitate Saga;

  3. transcriere conversații telefonice cu persoane interesate de internare;

  4. răspuns la solicitări de internare venite prin email.

  • activități făcute la căminul din Sacele, câteva ore pe săptămână și a căror esență sunt întâlniri și discuții cu vârstnicii îngrijiți:

  1. socializat și condus vârstnicul la plimbare prin curte și grădină;

  2. socializat și organizat mici activități cu vârstnicul imobilizat la pat;

  3. organizat jocuri de societate în clubul căminului după-masa și în weekend;

  4. organizat vizionări de filme, concerte și fotografii în clubul căminului după-masa și in weekend;

  5. făcut mici cumpărături vârstnicilor din cămin;

  6. condus vârstnicul la scurte deplasări prin oras;

  7. gătit retete simple cu vârstnicii.

  • activități făcute la căminul din Săcele, câteva ore pe săptămână cu program previzibil și care nu implică contacte cu cei îngrijiți:

  1. vânzare bunuri la magazinul second-hand;

  2. triere și clasificare marfă (haine si obiecte mici);

  3. asamblat, reparat și mutat mobila din magazie în magazin;

  4. îngrijit curtea și grădina;

  5. îngrijit parc auto (verificări uzuale, dus la reparat/spalatorie).

  • activități făcute la căminul din Săcele, câteva ore pe săptămână, care implică contacte minime cu cei îngrijiți și care implică aptitudini tehnice ridicate:

  1. instalat/reparat prize/intrerupătoare/uși/chiuvete/dușuri;

  2. instalat cabluri de rețea/camere de supraveghere;

  3. instalat electrocasnice (masini de spălat vase, frigider, TV);

  4. reparat sau montat mobilier.

  • IT on-site:

  1. reparat/upgrade PC-uri hardware si instalat software Windows 10

  2. instalat/configurat/mentenanta imprimante

  3. reparat/instalat camere de supraveghere

  4. instructaj hardware folosire echipamente (conectare retea/monitor/proiector)

  • IT remote:

  1. administrat remote tenant Google Workspace (G Suite);

  2. administrat remote tenant Office 365;

  3. administrat remote Azure VMs;

  4. administrat remote BitDefender GravityZone;

  5. instructaj software folosire servicii de mai sus;

  6. organizat fișiere în Google Drive și Microsoft OneDrive;

  7. redactat și organizat tabele în Google Drive (Google Sheets) cu formule complexe.

  • consultații medicale de specialitate la cămin în Săcele sau la policlinica din Brașov ori în regim de telemedicină - toate specialitățile non-operatorii dar în special:

  1. nutriție

  2. geriatrie

  3. kinetoterapie

  4. recuperare

  5. diabet

  6. ortopedie

  7. imunologie

  8. infectioase

  9. epidemiologie

  10. igiena

  11. cardiologie

  12. dermatologie

  13. endocrinologie

  14. reumatologie

  15. oftalmologie

  16. urologie

  • asistență medicală: generala și kinetoterapie

  • scriere de proiecte europene

  • consultanță juridică

  • mici transporturi (în general documente) Brașov-Sacele cu mașina proprie, în baza solicitării telefonice

  • colectare sponsorizări și donații

  • achiziții

Cadrul legal

În termenii legii voluntariatului (78/2014):

  • Voluntariatul este un factor important în crearea unei piețe europene competitive a muncii și, totodată, în dezvoltarea educației și formării profesionale, precum și pentru creșterea solidarității sociale.

  • Statul român recunoaște valoarea socială a activităților de voluntariat ca expresie a cetățeniei active, a solidarității și responsabilității sociale, precum și valoarea profesională ca expresie a dezvoltării personale, profesionale, interculturale și lingvistice a persoanelor care desfășoară aceste activități.

  • Activitatea de voluntariat se consideră experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.

Definiții

care dau conturul activitatii de voluntariat:

  1. Contractul de voluntariat reprezintă convenția încheiată între un voluntar si asociatie, in temeiul caruia prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerată, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului.

  2. Voluntariatul reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activități de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de către asociatie, fără remunerație, individual sau în grup.

  3. Activitatea de interes public reprezintă activitatea desfășurată în domenii precum: arta și cultura, sportul și recreerea, educația și cercetarea, protecția mediului, sănătatea, asistența socială, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar și/sau filantropic, dezvoltarea comunitară, dezvoltarea socială.

  4. Voluntarul este orice persoană fizică, fără deosebire de rasă, origine etnică, religie, sex, opinie, apartenență politică, care a dobândit capacitate de muncă potrivit legislației în domeniul muncii și desfășoară activități de voluntariat.

  5. Beneficiarul activității de voluntariat este persoana fizică, alta decât soțul/soția și copiii, sau persoana juridică în folosul căreia se desfășoară activitatea de voluntariat.

  6. Coordonatorul voluntarilor este voluntarul sau angajatul asociatiei, care îndeplinește sarcinile legate de coordonarea și administrarea activității voluntarilor.

  7. Fișa de voluntariat conține: (1) descrierea în detaliu a tipurilor de activități pe care asociatia și voluntarul au convenit că acesta din urmă le va desfășura pe parcursul contractului de voluntariat, (2) cerințele profesionale, (3) abilitățile sociale, (4) interesele de dezvoltare si (5) cerintele de sănătate confirmate prin certificate de sănătate sau alte documente.

  8. Fișa de protecție a voluntarului conține instrucțiuni cu privire la desfășurarea activității acestuia, cu respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă. Pentru activități ce ies din domeniul de acoperire al fișei de protecție a voluntarului, asociatia va apela la inspectoratele teritoriale de muncă pentru a obtine instrucțiuni de securitate a muncii specifice activității respective.

  9. Certificatul de voluntariat conține: (1) datele de identificare ale asociatiei, (2) numărul de înregistrare și data emiterii certificatului, (3) numărul de înregistrare și data contractului de voluntariat, (4) numele, prenumele și datele de identificare ale voluntarului, (5) perioada și numărul de ore de voluntariat, (6) numele și prenumele coordonatorului voluntarilor, (7) numele și prenumele reprezentantului legal al asociatie si (8) mențiunea "Voluntarul și organizația emitentă sunt responsabili pentru veridicitatea datelor și informațiilor cuprinse în acest certificat".

Raportul de activitate conține următoarele elemente: (1) activitățile de voluntariat prestate, (2) atribuțiile asumate si (3) aptitudinile dobândite.

Christiana-activitati-sociale-8.jpg

Vreau sa devin voluntar

Cei care doresc sa se implice sunt rugați să trimită la adresa de email voluntariat@cristiana.ro:

  1. un CV (care se includă: studii, calificări/diplome, aptitudini altele decât calificările și studiile, adresa unde locuiește efectiv, vârsta și numărul de telefon mobil)

  2. activitățile pentru care consideră ca se potrivește (exemple: a4, b1 si g10)

  3. disponibilitatea de program (exemple: lunea de la 17-19, prima sâmbătă din lună de la 10-18)

Va rugăm să așteptați un răspuns de la noi în două săptămâni sau chiar mai repede. Avem multe lucruri de făcut în această perioadă grea pentru vârstnici și cei care îi îngrijesc.